Нашата виртуозна цигуларка Албена Данаилова ще стане първата жена концертмайстор на

...
Нашата виртуозна цигуларка Албена Данаилова ще стане първата жена концертмайстор на
Коментари Харесай

Албена Данаилова ще бъде първата жена концертмайстор на Виенската филхармония

Нашата виртуозна цигуларка Албена Данаилова ще стане първата жена концертмайстор на Виенската филхармония по време на нейното обичайно новогодишно показване.

Концертът се излъчва непосредствено в целия свят. Това разгласи на уеб страницата си Виенската филхармония, а " Ню Йорк Таймс " разгласява изявление с 48-годишната българка.

Албена Данаилова през 2023 година имаше солов концерт в зала " България " с Варненската филхармония, когато извърши произведения от български композитори.

Тя живее във Виена от 2008 година, като преди този момент свири в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен и последователно си проправя път от втора цигулка до първа цигулка, а по-късно и до концертмайстор. От 2008 година е в щатния състав на Виенската филхармония, а от 2011 година е един от четиримата непрекъснати концертмайстори, като този пост за първи път в историята на оркестъра се заема от жена. Професор е в Университета за театрални изкуства в австрийската столица от 2020 година, написа " Днес ".

От събота до понеделник Данаилова ще излиза на сцената на Музикферайн за осъществяванията на годишния Новогодишен концерт, който ще бъде дирижиран от Кристиан Тилеман.

Директорът на Виенската филхармония Даниел Фрошауер сподели, че госпожа Данаилова не почива на лаврите си. Той особено похвали качеството на нейния тон. " Това е главното нещо за един концертмайстор ", сподели той. " Всичко останало може да се научи. "

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР